Eelt
Oorzaak? Eelt ontstaat op plaatsen die blootgesteld zijn aan overmatige druk en wrijving. Het is een beschermingsreactie van de huid, maar wanneer de eelt te dik wordt, kan deze ook voor pijnklachten zorgen.

Behandeling? De podoloog verwijdert de eelt tijdens een voetzorg. Podologische zolen, vilttherapie en orthoplastie kunnen een oplossing bieden.
Hallux abducto valgus (knobbel aan de grote teen)
Ook wel een scheefstand van de grote teen genoemd.

Oorzaken? Vaak is deze aandoening erfelijk bepaald, maar diabetes mellitus en reuma spelen ook een belangrijke rol. De overmatige wrijving ter hoogte van de gewrichtsknobbel kan veroorzaakt worden door een foutieve voetstand en slecht schoeisel.

Symptomen? Door de scheefstand van de grote teen kan er als gevolg een gewrichtsknobbel ontstaan. De overmatige druk kan roodheid, zwelling en pijnklachten veroorzaken. Andere tenen, meestal de tweede teen, kan zich ontwikkelen tot een hamerteen. Eelt en/of eeltpitten komen regelmatig voor op bepaalde druk- en wrijvingsplekken. Mensen omschrijven de klacht vaak als een stekende/drukkende pijn in het gewricht tijdens het stappen of tijdens het afrollen van de voet.

Behandeling? Podologische zolen kunnen een verlichting bieden. De beweeglijkheid van het gewricht wordt nagekeken, dit kan worden verminderd of gestimuleerd. De voet wordt gestuurd naar de juiste positie, zodat de binnenste structuren van de voet minder belast worden. De oorzaak wordt niet alleen in de voet bekeken, maar ook hogerop in het lichaam. De overmatige wrijving kan verholpen worden door middel van schoenadvies, vilttherapie of siliconetherapie.
Tailor’s bunion (knobbel aan de kleine teen)
Dit is een scheefstand van de kleine teen. Hierbij ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de voet, aan de basis van de kleine teen.

Oorzaken? Vaak is deze aandoening erfelijk bepaald, maar diabetes mellitus en reuma spelen ook een belangrijke rol.

Symptomen? De overmatige wrijving en/of druk kan ervoor zorgen dat de knobbel rood, gezwollen en pijnlijk is. Standsafwijkingen kunnen ook tot uiting komen ter hoogte van de andere tenen. Waardoor bepaalde drukpunten kunnen ontstaan met eelt of eeltpitten als gevolg. Er kan eveneens een stekende pijn aanwezig zijn in het gewricht van de kleine teen.

Behandeling? Er wordt gekeken naar de voetbeweging en -positie in het stappatroon. Bepaalde afwijkingen die de knobbel van de kleine teen veroorzaken, kunnen behandeld worden door middel van podologische zolen.
Klauw- en hamertenen
Dit is een standsafwijking van de teen, waarbij het eerste en/of tweede kootje gebogen staat.

Oorzaken? De pezen van de teenspieren aan de bovenzijde van de voet staan te strak gespannen. Dit kan veroorzaakt worden door een ‘doorgezakte voorvoet’, zoals in de volksmond gezegd wordt. Slecht schoeisel (slippers/pantoffels), te korte spieren, reuma en diabetes kunnen ook meespelen.

Symptomen? Door de afwijkende stand gaan de tenen vaak wrijven tegen de bovenkant van de schoen. Dit kan zorgen voor eelt en/of eeltpitten. Door de stand van de teen wordt er op de top van de teen gelopen, dit kan voor pijnklachten zorgen.

Behandeling? Afhankelijk van de oorzaak van de standsafwijking kan er gewerkt worden met siliconetherapie of podologische zooltherapie. Schoenadvies is hierin ook een belangrijk onderdeel.
Ingegroeide teennagel
De nagel duwt in de huid, waarbij er vaak ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn zoals roodheid, zwelling, wild vlees, soms met pus. Dit komt het meeste voor ter hoogte van de grote teen.

Oorzaken? De meest voorkomende oorzaak is het foutief knippen van de nagel. Zoals het wegknippen van de nagelhoeken. De curvatuur van de nagel kan gebogen zijn, waardoor de hoekjes sneller in de huid groeien. Een trauma ter hoogte van de nagel (verwonding) of knellend schoeisel zijn ook oorzaken van een ingegroeide nagel.

Behandeling? Advies over het recht knippen van de nagels en schoenadvies zijn belangrijk. Tijdens de behandeling kunnen we het deel van de nagel, wat in de huid ingegroeid is, verwijderen en zorgen dat deze niet meer duwt. Bij een te bolle nagel kan er eventueel gewerkt worden met een nagelbeugel, die de nagel recht trekt.
Hallux limitus/rigidus (verstijfde grote teen)
Bij een hallux limitus is een bewegingsbeperking aanwezig in het gewricht van de grote teen.

Bij een hallux rigidus is er zo goed als geen beweging meer mogelijk in het gewricht van de grote teen.

Symptomen? Deze aandoening kan zonder klachten voorkomen, maar een aantal mensen ondervinden wel beperkingen. Er kunnen pijnklachten ontstaan tijdens het afrollen van de voet. Vaak zie je het laatste kootje van de grote teen wat omhoog staan, omdat de grote teen zijn mobiliteit vanuit dit gewricht gaat gebruiken.

Oorzaken? Er kan artrose of gewrichtsslijtage in het gewricht aanwezig zijn door de leeftijd of een trauma. Een bepaalde standsafwijking van de teen kan ook zorgen voor een bewegingsbeperking. Bepaalde aandoeningen, zoals jicht en reuma, kunnen ook zorgen voor botaanwas in het gewricht met als gevolg een beperking in de beweging.

Behandeling? Meestal ontstaan er klachten omdat de voet de minimale beweging van dit gewricht toch wilt gebruiken om te kunnen afrollen. Wanneer er klachten aanwezig zijn, kan er met zooltherapie gewerkt worden zodat de overige beweging uitgesloten wordt. Hierbij kan een afwijkende voetstand, wat voor klachten kan zorgen, eveneens gecorrigeerd worden. Schoenadvies is bij deze klacht ook belangrijk. Meestal worden er schoenen aangeraden die het afrollen vergemakkelijken
Fat pad atrofie
Dit zorgt voor voorvoet- en/of achtervoetpijn.

Symptomen? Vaak worden de klachten omschreven als een doortrapt gevoel.

Oorzaken? Er is vetweefsel onder de voorvoet en achtervoet aanwezig met als functie de schokken te absorberen tijdens het stappen. Dit vetweefsel wordt dunner, waardoor er meer belasting is op de voetbeenderen. Dit kan genetisch bepaald zijn en het kan verminderen door ouderdom. Foutief schoeisel, zoals lopen op de rand van slippers, kan ook een bijdrage leveren aan fat pad atrofie.

Behandeling? Het is belangrijk dat de dempende laag opgevangen wordt door middel van schoenadvies en/of podologische zolen. Taping kan eventueel ook voor een tijdelijke ontlasting zorgen.
Metatarsalgie (voorvoetpijn)
Een overbelasting van bepaalde gewrichten in de voorvoet kunnen zorgen voor een ontsteking van het gewrichtskapsel. Dit wordt capsulitis genoemd.

Symptomen? Het wordt gedefinieerd als pijn ter hoogte van de bal van de voet. Vaak is het een stekende pijn in belasting en mogelijks gepaard met een zeurende pijn in rust.

Oorzaken? Een foutieve voetstand kan zorgen voor een overbelasting op bepaalde voorvoetgewrichten. Bepaalde teenafwijkingen, zoals een klauwteen of een hallux abducto valgus, kunnen zorgen voor een verhoogde druk op de voorvoet. Een overbelasting en slecht schoeisel kan hier ook voor zorgen.

Behandeling? Schoenadvies is een belangrijk onderdeel. Podologische zolen kunnen voor een voorvoet ontlasting zorgen en een correctie van de voetstand.
Achillespeesproblematiek
De achillespees is gelegen aan de achterzijde van het onderbeen. Dit is een onderdeel van de kuitspieren. Er kan een ontsteking optreden van de achillespees (tendinitis). Maar er kan ook blijvende schade (tendinose), een scheur (ruptuur) en/of een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaan.

Symptoom? Meestal wordt de klacht omschreven als een stekende pijn tijdens belasting. In een vergevorderd stadium kan de pijn continu aanwezig zijn.

Oorzaken? Slecht schoeisel (te hoge of harde contrefort), overmatige belasting/verandering van een bepaalde belasting (bv. verhoging sportactiviteiten), sporten met spring- en draaibewegingen vormen een groter risico, te korte kuitspieren, foutief gangpatroon.

Behandeling? Afhankelijk van de oorzaak is er vaak een combinatie van behandelingen noodzakelijk: schoenadvies, sport-/belastingadvies, podologische zolen, kinesitherapie, schokwavetherapie.
Hielspoor
Hielspoor en fasciitis plantaris zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Hielspoor is vaak een gevolg van fasciitis plantaris. Dit is een verkalking ter hoogte van de oorsprong aan de hiel van de fascia plantaris (peesblad onderaan de voet). Het is een botaanwas aan het hielbeen. Dit is vast te stellen aan de hand van medische beeldvorming (RX).

Symptomen? De klacht wordt vaak beschreven als hielpijn. Startersstijfheid kan ook voorkomen bij deze aandoening.

Oorzaken? Een overbelasting van het peesblad zorgt voor overmatige trekkrachten ter hoogte van het hielbeen. Het hielbeen gaat hierdoor extra bot vormen. Overgewicht, te korte kuitspieren en het doorzakken van de voet zijn de meest voorkomende oorzaken.

Behandeling? Bij te korte kuitspieren worden er stretchoefeningen meegegeven, zodat er minder trekkrachten op het hielbeen aanwezig zijn. Podologische zolen corrigeren de voetstand om ook de trekkrachten te reduceren. Bij onvoldoende resultaat kan er altijd doorverwezen worden naar andere (para-)medische beroepen voor verdere behandelingen.
Fasciitis plantaris
Hierbij is er een ontsteking van de peesplaat onderaan de voet aanwezig. De peesplaat (fascia plantaris) ondersteunt de voetboog en loopt van het hielbeen tot aan de tenen.

Symptomen? Vaak wordt de klacht beschreven als een zeurende of stekende pijn ter hoogte van de voetboog. In de ochtend of na het stilzitten is er een soort stramheid aanwezig. Na een aantal stappen wordt het peesblad soepeler en gaat de stramheid weg. Na een lange belasting treden er opnieuw pijnklachten op.

Oorzaken? Standsafwijking, zoals het overmatig doorzakken (overpronatie) van de voet, is de belangrijkste oorzaak van de pijnklachten. Overgewicht, slecht schoeisel, overbelasting en te korte kuitspieren zijn bijkomende oorzaken die zorgen voor te grote trekkrachten op het peesblad met pijn als gevolg.

Behandeling? Op korte termijn kan er een tape aangelegd worden om het peesblad te ontlasten. Podologische zolen zorgen voor een correctie van de voetstand. Schoenadvies en stretchen van de te korte spieren zijn bijkomende behandelingsmogelijkheden. Advies over het opbouwen van de sportactiviteiten is eveneens een must. Wanneer de klachten aanhouden, kan er gekozen worden voor een verdere behandeling (kinesitherapie).
Binnenste enkel: tibialis posterior ontsteking
De tibialis posterior heeft als functie de voet naar buiten te kantelen en de voetboog in stand te houden.

Symptomen? Vaak ontstaan er pijnklachten ter hoogte van de aanhechting van de tibialis posterior. Dit ter hoogte van de binnenste enkel en de voetboog.

Oorzaken? Eén van de belangrijkste oorzaken is het doorzakken (overpronatie) van de voet doorheen het stappatroon. De spier gaat te hard trekken en overbelasten. Overgewicht, verkeerd schoeisel en overbelasting in activiteiten zijn bijkomende oorzaken.

Behandeling? De voetstand kan gecorrigeerd worden door middel van podologische zolen, zodat de functie van de tibialis posterior ontlast wordt. Er kan ook doorgestuurd worden om de pees te versterken.
Buitenste enkel: peroneus ontsteking
Symptomen? Deze aandoening kenmerkt zich met pijn aan de buitenkel, welke kan uitstralen naar het onderbeen.

Oorzaken? Deze aandoening ontstaat vaak door een overbelasting. Een afwijkende voetstand waarbij de voet naar buiten kantelt tijdens het stappen, kan de pees overbelasten. Overmatige activiteiten kunnen ook voor pijnklachten zorgen. Na het omslaan van de enkel en het dragen van verkeerd schoeisel kunnen er eveneens overmatige trekkrachten van de pees ontstaan.

Behandeling? Schoenadvies en vermindering in activiteiten is een onderdeel van de behandeling. Podologische zolen kunnen de voet corrigeren en een verlichting bieden, zodat de pees minder belast wordt.
Haglund exostose
Dit is botaanwas (exostose) aan de achterzijde van het hielbeen, gelegen ter hoogte van de aanhechting van de achillespees.

Symptomen? Externe druk en wrijving op de exostose kunnen pijnklachten, roodheid, zwelling, blaren en eelt veroorzaken.

Oorzaken? Slecht passend schoeisel kan voor extra druk zorgen op de exostose. Overmatige trekkrachten van de achillespees door een foutief gangpatroon en verkorte spieren kunnen eveneens voor extra botaanwas zorgen.

Behandeling? Er kan gewerkt worden met vilttherapie, podologische zolen, schoenadvies en stretchoefeningen.
Pes planus (platvoeten met lage voetboog)
Platvoeten in de volksmond genoemd, zijn voeten met een verhoogd risico om klachten te ontwikkelen. Wanneer de voet niet naar behoren functioneert, kan dit in de voet; knie; heup en rug, pijnklachten veroorzaken.

Preventief wordt er tijdens een biomechanisch onderzoek gekeken naar het stap- en looppatroon en naar mogelijke afwijkingen in heel het lichaam.

Afhankelijk van de resultaten wordt er een persoonlijk behandelingsplan opgesteld.
Pes cavus (holvoeten met hoge voetboog)
Holvoeten in de volksmond genoemd, zijn voeten met een verhoogd risico om klachten te ontwikkelen. Wanneer de voet niet naar behoren functioneert, kan dit in de voet; knie; heup en rug, pijnklachten veroorzaken.

Preventief wordt er tijdens een biomechanisch onderzoek gekeken naar het stap- en looppatroon en naar mogelijke afwijkingen in heel het lichaam.

Afhankelijk van de resultaten wordt er een persoonlijk behandelingsplan opgesteld.
Ziekte van Ledderhose (fibromatosis plantaris)
Er zijn knobbels in het peesblad onderin de voet (fascia plantaris) aanwezig.

Symptomen? Meestal zijn er geen symptomen bij deze aandoening, maar sommige ondervinden een stram gevoel of verhoogde druk ter hoogte van de knobbels onderin de voet.

Oorzaak? De oorzaak is niet eenduidig, er is een erfelijke factor aanwezig en om een onbekende reden gaat de pees onderaan de voet extra bindweefsel aanmaken waardoor er knobbels ontstaan.

Behandeling? Meestal is een behandeling overbodig. In de gevallen waarbij er pijnklachten aanwezig zijn, kan er over gegaan worden tot podologische zolen om de knobbels drukvrij te leggen. Massaren met een tennisballetje ter hoogte van de voetzool kan de stramheid in de pees verminderen.
Morton’s neuralgie (zenuwknelling)
Tussen de middenvoetsbeentjes lopen allerlei zenuwen in de voet. Wanneer de ruimte smaller wordt, worden de zenuwen hiertussen gekneld. De zenuw gaat verdikken om zich te beschermen, maar dit zorgt voor nog minder plaats. De zenuw irriteert en dit zorgt voor pijnklachten.

Symptomen? Een stekende pijn in de voorvoeten tijdens belasting is kenmerkend voor deze aandoening. Nachtelijke pijn kan ook voorkomen, omdat de zenuw zich wilt herstellen. Vaak wordt er ook een doof gevoel van de tweede en derde teen omschreven.

Oorzaken? Te smalle schoenen of hakken gaan een zenuwknelling veroorzaken. Een foutieve voetstand kan ook voor overmatige druk ter hoogte van de voorvoet zorgen.

Behandeling? Podologische zolen kunnen zorgen voor meer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes en een correctie van de voetstand. Bij onvoldoende resultaat kan er een silicone orthese vervaardigd worden, zodat de tenen gespreid worden. Het dragen van schoenen met een brede teenbox en een hak tot maximum 2,5 cm is ook aan te raden.
Scheenbeenvliesontsteking (shin splints/MTSS)
Ter hoogte van het onderbeen zijn er een aantal belangrijk spieren aangehecht aan de binnenzijde van het scheenbeen. Wanneer deze spieren te hard trekken aan het beenvlies, kan dit zorgen voor irritatie en ontsteking. Vervolgens krijgt het scheenbeen veel te verduren tijdens het sporten (tijdens springen en spurten) en kunnen er stressreacties in het bot optreden (shin splints genoemd).

Symptoom? Meestal is er sprake van een stekende of zeurende pijn tijdens belasting, welke weer verdwijnt in rust. De locatie is ter hoogte van de binnenzijde in het onderste gedeelte van het onderbeen. Bij vergevorderde klachten kunnen er ook pijnklachten in rust aanwezig zijn.

Oorzaak? De klachten worden meestal veroorzaakt door een overbelasting. De overbelasting kan veroorzaakt worden door verhoogde activiteiten (te snel opbouwen sportactiviteiten), verkorte spieren, foutief gangpatroon, overgewicht, …

Behandeling? Dit kan behandeld worden door middel van kinesitherapie (stretchen), podologische zolen en advies omtrent opbouw activiteiten.
Stressfractuur
Dit is een microbreuk die meestal ontstaat door een overbelasting.
Binnenzijde knie: peesproblematiek
Ter hoogte van de binnenzijde van de knie liggen allerlei structuren. De pijnklacht kan afkomstig zijn van een peesprobleem.

Pes anserinus (binnenzijde knie) Pes anserinus is een aanhechtingspunt van drie belangrijke bovenbeenspieren: sartorius, gracilis en semitendinosus. Deze vormen samen een pees aan de binnenkant van de knie.

Symptomen? Het wordt gekenmerkt door een stekende en/of zeurende pijn aan de binnenzijde van de knie. De pijnklachten manifesteren zich voornamelijk tijdens belasting met veel kniebuigingen. Wanneer de aanhechting ontstoken is, kan er roodheid en zwelling aanwezig zijn.
Binnenzijde knie: slijtage van het kniegewricht, bursitis en mediale band
Oorzaken? Statiekafwijking van het lichaam (bv. X-benen of O-benen), sportactiviteiten belastend voor de knie, foutieve voetstand, foutief schoeisel, letsels, leeftijd (ouderdom).

Behandeling? Afhankelijk van de oorzaak van de kniepijn kan de behandeling variëren: kinesitherapie, rust, ijs leggen, podologische zolen, schoenadvies, …
Buitenzijde knie: runner’s knee of Iliotibiale band syndroom
Dit is een peesblad dat aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt en aanhecht op de buitenkant van de knie.

Symptoom? Het is een overbelastingletsel dat voornamelijk voorkomt bij lopers. De pijn ontstaat meestal na twee of drie kilometer en neemt toe tijdens het lopen.

Oorzaak? Het is een gevolg van te veel wrijving op dit peesblad en de daaronder gelegen slijmbeurs. Volgende zaken kunnen hiervoor zorgen: statiekafwijking lichaam (beenlengteverschil, O-benen), foutieve voetstand, foutief schoeisel, foutief looppatroon.

Behandeling? De behandeling kan variëren van podologische zolen, sportadvies, schoenadvies, kinesitherapie tot in de vergevorderde gevallen een operatie.
Voorzijde knie: jumpers knee
De pijn situeert zich waar de patellapees aanhecht aan de knieschijf (onderaan de knieschijf).

Symptomen? De pijn wordt voornamelijk uitgelokt bij langdurige activiteiten en kniebuigingen.

Oorzaken? Het is voornamelijk een overbelastingletsel, waarbij er kleine scheurtjes in de patellapees ontstaan die onvoldoende genezen. Enkele voorbeelden die een overbelasting kunnen veroorzaken: sporten waarbij veel gesprongen wordt, standsafwijking van het onderste lidmaat, verkorte spieren, disbalans in de kniespieren, te hoge trainingsintensiteit.

Behandeling? Afhankelijk van de oorzaak kunnen er verschillende behandelingen mogelijk zijn: ijs leggen, verminderen van de sportactiviteiten, behandeling standsafwijkingen door middel van podologische zolen, kinesitherapie, taping.
Voorzijde knie: patellofemoraal pijnsyndroom
Symptomen? Deze pijn situeert zich in het gewricht van de knieschijf en het dijbeen. Het wordt vaak beschreven als een zeurende pijn, voornamelijk tijdens belasting of langdurig zitten met de knie gebogen. Soms is er ook spraken van een krakend geluid in het kniegewricht. De pijn vermindert vaak in rust en bij het strekken van de knie.

Oorzaken? Statiekafwijking (bv. X-benen, O-benen en overpronatie voeten) , verkorting of disbalans van de spieren.

Behandeling? Vaak wordt er samengewerkt met de kinesist om de verkorting en disbalans van de spieren weg te werken. Podologische zolen kunnen er ook voor zorgen dat de knieën optimaal bewegen en er minder druk in het kniegewricht aanwezig is.
Hamstringblessure
De hamstring bevindt zich aan de achterzijde van het bovenbeen en bestaat uit drie belangrijke spieren die samen de hamstringbundel vormen.

Een hamstringblessure kan acuut ontstaan, waarbij er een scheur optreedt. Maar het kan ook chronisch ontstaan, waarbij er microscheuren optreden door een overmatige belasting. Hierdoor zijn de spieren blessuregevoelig.

Symptomen? De klacht wordt als een zeurende pijn aan de achterzijde van het bovenbeen beschreven. Dit kan ontstaan vanaf de bil tot aan de achterzijde van de knie. Voornamelijk tijdens belasting is de pijn aanwezig.

Oorzaken? Overmatige sportintensiteit (de prevalentie bij voetballers is het hoogst), foutief schoeisel, foutief gangpatroon en verkorte spieren kunnen de trekkrachten vergroten.

Behandeling? Meestal wordt er in samenwerking met de kinesist een behandelingsplan opgesteld om de hamstring terug op lengte te krijgen. Wanneer er sprake is van een foutief gangpatroon, kan de voet optimaal gecorrigeerd worden met podologische zolen. Advies in sportintensiteit is hierbij ook belangrijk.
Klikkend gevoel in de heup (snapping hip)
Symptoom? Er is sprake van een verspringend gevoel in de heup bij bepaalde heupbewegingen. Meestal komt deze aandoening voor bij jong volwassen sporters. Het wordt omschreven als een ongemakkelijk en pijnlijk gevoel.

Oorzaak? Door intensieve trainingen gaan de pezen verdikken en gaan ze, naargelang de locatie, over bepaalde botdelen verspringen. Zo bestaat er interne snapping hip en externe snapping hip.

Behandeling? Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek wordt er een behandelingsplan opgesteld. Meestal wordt er relatieve rust en vermijden van pijn uitlokkende bewegingen aangeraden. Het verbeteren van de lichaamshouding kan worden bekomen door middel van podologische zolen, zodat bepaalde spieren en pezen minder belast worden. Er kan ook altijd doorverwezen worden om bepaalde spieren te stretchen, waardoor ze minder op spanning staan en niet verspringen.
Pubalgie (pijn in de lies)
Dit is een verzamelnaam voor pijn rondom de schaamstreek.

Symptoom? Het wordt omschreven als een diepe scherpe pijn ter hoogte van de liesstreek, die kan uitstralen naar de dij, lage rug en bekkenbodem. De pijn vermindert in rust en er is meestal één zijde aangedaan.

Oorzaak? Pubalgie komt frequent voor bij voetballers, hockeyspelers en lange afstandlopers. Het is een onevenwicht tussen de heupabductoren en de buikspieren. Veel eenzijdige bewegingen tijdens het sporten, hoge trainingsintensiteit en foutief opbouwen van sportactiviteit zijn oorzaken.

Behandeling? Relatieve rust is een symptoombestrijding. Hierbij gaan we ook vaak in samenwerking met kinesitherapie om een evenwicht te creëren door de core-stability te versterken en stretchoefeningen te adviseren. Een onevenwicht kan door bepaalde stands- of loopafwijkingen veroorzaakt worden, welke behandeld kan worden met podologische zolen. Advies rondom een goede opwarming bij het sporten is hierbij ook essentieel.
Slijmbeursontsteking
Symptomen? De slijmbeurs bevindt zich aan de buitenzijde van de heup, hier is ook de pijn gesitueerd. Meestal is er nachtelijke pijn aanwezig wanneer er op één zijde gelegen wordt. Belasting, zoals langdurig staan en trappen lopen, kan ook pijnlijk zijn.

Oorzaken? Een slijmbeursontsteking ontstaat door overmatige druk en wrijving op de slijmbeurs door repetitieve bewegingen van de heup. Een bepaalde sport of een continu dezelfde beweging tijdens het werk (bv. kassawerk) kunnen deze pijnklachten veroorzaken.

Behandeling? Kinesitherapie, podologische zolen, advies omtrent de sportactiviteiten en schoenadvies.
Heupartrose
Artrose is een slijtage van het gewricht. Typisch omschreven klachten zijn: pijn tijdens een belasting, mobiliteitsverlies en stijfheid van het gewricht. In een vergevorderd stadium kan er ook nachtelijke pijn optreden of in rust.

Oorzaken? De prevalentie van artrose stijgt naargelang de leeftijd. Bepaalde trauma’s of letsels kunnen ook vroegtijdige artrose veroorzaken. Bij een standsafwijking of een foutief stappatroon wordt er soms vroegtijdige slijtage gezien.

Behandeling? Er kan een optimaal comfort geboden worden door middel van podologische zolen. Algemene overbelastingen of verminderde mobiliteit van de voet kan opgevangen worden. Er kan ook samengewerkt worden met kinesitherapie om de spieren rondom het gewricht te versterken, zodat deze de functie van het gewricht gedeeltelijk overnemen.
Beenlengteverschil
Een beenlengteverschil komt vaak voor, maar dit geeft niet altijd klachten. Doordat één been langer is dan het ander, gaan de bekken scheef staan en gaat het lichaam zich compenseren en zorgen voor een disbalans.

Symptomen? Omdat het lichaam aan één zijde meer belast wordt, kunnen er klachten aan die zijde ontstaan. Dit kan zich situeren vanaf de lage rug tot aan de heup, knie en voet.

Oorzaken? Dit kan genetisch bepaald zijn en doorheen de groei ontstaan zijn. Een beenlengteverschil kan ook na een trauma (botbreuk) of een operatie (nieuwe knie/heup) ontstaan.

Behandeling? Wanneer een beenlengteverschil geen klachten geeft, wordt dit vaak niet behandeld. Er moet eerst zekerheid zijn dat de scheefstand van een beenlengteverschil afkomstig is en niet van een andere aandoening (zoals scoliose, bekkenscheefstand, …). Bij twijfel kan dit bevestigd worden door medische beeldvorming, hierbij wordt de effectieve lengte van het onderste lidmaat gemeten. Het lichaam is zelf in staat om kleine verschillen te compenseren, maar als het verschil zodanig groot is, kan er over gegaan worden tot een optimale ophoging. Dit kan verwerkt worden in podologische zolen. Een disbalans van bepaalde spieren wordt doorgestuurd naar de kinesist.
Scoliose
Dit is een kromming in de ruggenwervels. Meestal is dit genetisch bepaald en het kan bevestigd worden door medische beeldvorming.
Bekkenscheefstand/bekkenblokkade
Tijdens een podologisch onderzoek wordt er gekeken naar de oorzaak van de klachten. Hierbij wordt er gekeken naar de bekken. Een bekkenblokkade en/of scheefstand kunnen opgespoord en doorgestuurd worden naar de osteopaat om deze te behandelen. De oorzaak kan ook gelegen zijn in de voeten, zoals een foutief stappatroon. Verzwakking van bepaalde spieren (bv. bilspieren) kan ook leiden tot een blokkade of scheefstand.
Ziekte van Bechterew
Dit is een reumatische aandoening. De gewrichten in de rug en bekken gaan ontsteken en verstijven. Vaak is er lage rugpijn aanwezig die uitstraalt naar de bil, lies en dij. Maar ook de gewrichten van de knie, enkel en schouders kunnen ontstekingskenmerken vertonen. Dit is een heel wisselend patroon gepaard met hevige opstoten.
Hernia
Dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug. Dit kan druk veroorzaken ter hoogte van een zenuw in het ruggenmerg met uitstralende pijn als gevolg. De uitstralende pijn kan zich zelfs situeren tot in de voet.
Vernauwing ruggenmergkanaal door artrose
Slijtage ter hoogte van de ruggenwervels kunnen druk veroorzaken op bepaalde zenuwen die vertrekken vanuit het ruggenmerg. Afhankelijk van de aangetaste zenuw kan deze pijn uitstralen van de heup tot in de voet. Artrose is genetisch bepaald en bestaat ook vaak door een overbelasting. Bepaalde overbelastingen worden opgespoord in gewrichten en spieren. Wanneer dit vanuit de voeten aanwezig is, kan er overgegaan worden tot podologische zooltherapie.
Ziekte van Sever (hielpijn)
Bij kinderen is er een groeischijf aanwezig ter hoogte van de hielen. Deze bevindt zich ter hoogte van de aanhechting van de achillespees. Door overmatige trekkrachten van de achillespees gaat de groeischijf irriteren met pijnklachten als gevolg. Dit voornamelijk tijdens belasting. Het komt vaak voor bij sportieve kinderen tussen de zeven en twaalf jaar.

Symptomen? Stekende en/of zeurende pijn ter hoogte van de hielen, voornamelijk tijdens belasting.

Oorzaken? De grootste oorzaak is een te hoge trekkracht van de achillespees op de groeischijf. Volgende zaken kunnen hiervoor zorgen: een groeispurt, foutief stappatroon, foutieve schoenen, overgewicht en intensief sporten (voornamelijk sprinten en springen veroorzaken de pijn).

Behandeling? Stretchadvies is een belangrijke factor bij deze aandoening. Vaak wordt er doorgestuurd naar de kinesist. Schoen- en sportadvies is ook noodzakelijk. Wanneer er biomechanische afwijkingen in het stappatroon aanwezig zijn, zijn podologische zolen aangeraden.
Osgood-schlatter (kniepijn)
Pijn aan de voorzijde van de knie. Dit komt voornamelijk voor tijdens de groeiperiode van kinderen.

Symptomen? Kinderen ondervinden pijnklachten onder de knie, waar de patellapees aanhecht op het onderbeen (tuberositas tibiae). Deze plaats is geïrriteerd en/of ontstoken, waardoor er roodheid, zwelling en warmte kan optreden. Dit voornamelijk tijdens of na intensief sporten (springen, sprinten).

Oorzaken? Het ontstaat door de hoge trekkrachten van de patellapees op het bot. Dit komt voornamelijk voor tijdens een groeispurt of tijdens het intensief sporten.

Behandeling? Het is een goedaardige aandoening en het verdwijnt weer vanaf dat de groeischrijven gesloten zijn (wanneer kind volgroeit is). Om de acute pijn te ontlasten kan er gebruik gemaakt worden van podologische zolen, ijs leggen, sportadvies en kinesitherapie.
Ziekte van Sinding Larsen Johansson (kniepijn)
Pijn aan de voorzijde van de knie. Dit komt voornamelijk voor tijdens de groeiperiode van kinderen.

Symtpomen? Voornamelijk sportieve kinderen kunnen klachten ondervinden aan de onderzijde van de knieschijf. Deze plaats is geïrriteerd en/of ontstoken, waardoor er roodheid, zwelling en warmte kan optreden. Dit voornamelijk tijdens of na intensief sporten (springen, sprinten).

Oorzaken? Te hoge trekkrachten van de patellapees op de knieschijf kunnen de groeischijf irriteren. Dit komt voornamelijk voor tijdens een groeispurt of tijdens het intensief sporten.

Behandeling? Het is een goedaardige aandoening en het verdwijnt weer vanaf dat de groeischrijven gesloten zijn (wanneer kind volgroeit is). Om de acute pijn te ontlasten kan er gebruik gemaakt worden van podologische zolen, ijs leggen, sportadvies en kinesitherapie.